maanantai 18. maaliskuuta 2013

Auringon inspiroima luomubataattikeitto

Tämä blogini alkaa olla päivitysten sillisalaatti, mutta menköön... On nimittäin aivan mahtava löytää jokin uusi arkiruoka, josta saa ruuan helposti kaikille perheenjäsenille! En ole todellakaan mikään gourmet-kokki, mutta pidän hyvästä ruuasta ja haluan tehdä mahdollisimman usein kotiruokaa koko perheelle. Tällä hetkellä teen vielä eri ruokaa kymmenkuiselle vauvalle. Tässä bataattisopassa (kuten muutenkin kasvissosekeitoissa) mahtavaa on se, että keiton voi tehdä melkein valmiiksi, ottaa siitä vauvalle sivuun osan, ja laittaa mausteet ja kerman sekaan vasta sen jälkeen muita syöjiä varten.

En ole luomuhifistelijä, vaan kotimaisuus on minulle tärkeämpää. Kuitenkin jos tarjolla on vain ulkomaisia vaihtoehtoja, valitsen yleensä luomua varsinkin lapsille. Vanhempani kasvattavat itse kesämökillä perunat, porkkanat ja sipulit luomuna, joten olemme onnekkaita kun saamme heiltä kyseiset raaka-aineet melkein koko vuodeksi. Tosin jokseenkin rupisina versioina! Äitini kasvattaa myös kukka- ja parsakaalia, mutta ne olivat viimeksi vähän turhankin luomua, kun kaalien kukinnoissa luikerteli oikein hyvinvoivan näköisiä toukkia... Bataateista vielä sen verran, että verratkaapa joskus tavallisia bataatteja luomubataatteihin; mikä kokoero! Siinä esimerkkiä kerrakseen tehoviljelystä ja syy, miksen bataattia enää ikinä osta muuten kuin luomuna.

Bataattikeitto


Mutta tässä siis keiton ohje kaikessa yksinkertaisuudessaan (luomukeiton saat valitsemalla raaka-aineet luomuna):

2-3 luomubataattia tai 1 tavallinen bataatti (n.1/2 kg)
4-5 perunaa
2 porkkanaa
1 isohko sipuli
n. 1,5 dl kermaa tai ruokakermaa
suolaa
pippuria

Kuori kasvikset, pilko bataatit n. kahteen tai kolmeen osaan, ja perunat puoliksi, jotta kypsyminen nopeutuu. Lisää vettä niin, että kaikki on juuri ja juuri peitossa. Mausta keitinvesi suolalla (ellet tee samasta satsista vauvanruokaa). Keitä kaikki kypsäksi n. 25 minuuttia ja sekoita sauvasekoittimella kaikki sekaisin. Lisää kermaa, suolaa ja mustapippuria maun mukaan ja sen mukaan kuinka notkeaksi keiton haluat.

Muista, että reseptiä voi varioida ihan sen mukaan mitä kaapista löytyy! Ei haittaa, vaikka jotain edellämainituista ei kaapista löydy! Muista kuitenkin, että bataatti on todella makea ja sekä porkkana että sipuli lisäävät makeutta. Minun makuuni peruna poistaa makeutta sopivasti, mutta kaikki eivät perunaa bataattikeittoon laita. Porkkanan voi jättää pois jos tahtoo vähemmän makean lopputuloksen. Keittoa voi maustaa myös valkosipulilla tai erilaisilla juustoilla, mutta tämä peruskeitto on mielestäni yksinkertaisuudessaan todella hyvää. Keiton kanssa sopii saaristolaisleipä tai vaikkapa perusnäkkäri voin kanssa. Ja maistui ainakin meidän väelle viikonlopun ulkoilun jälkeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti